Annonce
Debat

Debat: EU skal ikke optage nye østlande

Annonce

EU: I sidste uge afviste de europæiske udenrigsministre at indlede EU-optagelsesforhandlinger med Albanien og Nordmakedonien. Det er godt. Tiden er ikke til udvidelser, der risikerer, at vi sætter det europæiske fællesskab over styr. Vi skal ikke optage nye østlande i EU.

Der er flere gode grunde til, at EU ikke skal indlede forhandlinger om en Balkan-udvidelse. Vi skal først og fremmest få styr på de økonomiske og demokratiske udfordringer, vi allerede ser med nogle medlemslande. For eksempel Ungarn og Polen som i øjeblikket sjofler med demokratiet og EU’s regler.

I Ungarn har premierminister Viktor Orbán lukket et universitet, han ikke brød sig om. Og han sørger for, at det primært er hans egne støtter, der kommer i pressen. I Polen har regeringen tvangspensioneret dommere, som den ikke bryder sig om. Man vil nu forbyde seksualundervisning i polske skoler, og sætte lærere, der bryder forbuddet, i fængsel. Helt uacceptabelt i moderne demokratier. EU skal efter min mening reagere hårdt på det.

Albanien og Nordmakedonien er begge lande, som lider af endnu større demokratiske skavanker end Ungarn. I hvert fald hvis man skal tro den internationalt anerkendte tænketank, Freedom House, som hvert år måler demokratiets tilstand på verdensplan. Begge lande har omfattende udfordringer med politisk korruption. Særligt i Albanien hvor bestikkelse af dommere ikke er ualmindeligt.

Derfor skal vi i EU spise brød til. Lad os løse vores egne demokratiske problemer, før vi overvejer at optage nye lande i fællesskabet.

Niels Fuglsang
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Den pil peger kun et sted hen: Mod forældrene

Børn er i fokus, og det er med god grund. Et rigt samfund som det danske kan ikke leve med, at børn mistrives. Heldigvis er det sådan, at når noget går for skævt med vores velfærd, så fungerer det danske demokrati, og det skæve bliver rettet op. Og jeg er stolt af, at Viborg Kommune ved at bidrage til en tv-dokumentar fik sat gang i debatten. I Viborg Kommune er der allerede fundet millioner af kroner til flere pædagoger i daginstitutionerne. Allerede til næste år vil det kunne mærkes - forudsat da, at pengene faktisk går til lønkroner og ikke til projekter. Som borger er det en fornøjelse at opleve en investering i børn. Desværre formår vi i vores planlægning ikke at balancere udviklingen fornuftigt, men er tilbøjelig til at gå i bølgetoppe og bølgedale. Det har ikke været svært som iagttager at forudse, at grønthøsterbesparelser på de bløde områder på et tidspunkt ville ende med en form for oprør i befolkningen. Men det er jo altid de andres skyld. Nu vil jeg gerne rette skytset den modsatte vej: Mod forældrene. Og det skyldes et opråb fra Novo Nordisk-direktør, Lars Fruergaard Jørgensen, der gør opmærksom på, at verdens børn bliver federe og federe, og at de fede børn bliver en belastning frem for en gevinst. I Danmark er hvert fjerde barn overvægtig - og andelen af overvægtige børn stiger kraftigt. Hvis pilen med hensyn til bemandingen i børnehaverne peger mod "kommunen", så peger den her mod forældrene, for det er forældre - og kun dem - som har ansvaret for, hvad deres børn propper i munden, og om de lever et sundt liv i bevægelse. Som glad skatteyder, der afleverer præcis halvdelen af lønnen til fællesskabet, vil jeg forvente, at forældre tager et ansvar for, at deres uskyldige børn ikke på grund af fedme bliver en belastning for samfundet. Man kan ikke den ene dag kræve flere pædagoger og den næste være den direkte årsag til, at pengene går til bekæmpelse af sygdom, som kunne være undgået. Må jeg slutte med et citat af Lars Fruergaard Jørgensen (som lever af at behandle konsekvenser af overvægt): »Det er en tikkende bombe under vores samfund. Vi har behov for, at de her børn og unge får et godt liv og bliver aktive og bidrager til samfundet. Problemet er, at det er en meget stor udgift at behandle overvægt. Den værditilvækst, de overvægtige kunne skabe i samfundet, bliver erstattet af, at de bliver dyrere borgere for samfundet."