Debat

Debat: Folketingets åbning – rigets stilling, respekt for håndværket og farveblind blokpolitik

Annonce

I sidste uge åbnede folketingsåret. Det første med Mette Frederiksen som statsminister. Og dermed hendes første åbningstale.

Det fremgår af Grundlovens §30, at statsministeren ved folketingets åbning skal give ”en redegørelse for rigets almindelige stilling og de af regeringens påtænkte foranstaltninger”.

De fleste har efterfølgende karakteriseret den del af talen, som handler om rigets almindelige stilling – og med rette synes jeg – som meget dyster. På den anden side var der også mange der mente, at Poul Schlüters åbningstaler altid var overoptimistiske med sætningen om, at det ”går ufatteligt godt”.

Men jeg tror ikke det gavner respekten for det politiske håndværk, at man så åbenlyst ønsker at fremme ens fremtidige politiske resultater på baggrund af et forværret billede af den faktiske situation

Omkring den del af talen, som burde handle om regeringens påtænkte foranstaltninger, er mange også enige om, at indholdet var tyndt. I hvert fald tyndt i forhold til helt konkrete forslag og initiativer.

Til gengæld rakte hun armen ud til bredt samarbejde. Også hen over midten. Efterfølgende har regeringen besluttet at forsøge at lave en finanslov gennem blokpolitik. En rød blokpolitik. Men jeg formoder, at Mette Frederiksens tidligere modstand mod blokpolitik var farveblind.

Der skal selvfølgelig være plads til politisk uenighed, men under en åbningsdebat bør man også kunne diskutere nye løsninger fordomsfrit. Heldigvis var åbningsdebatten ikke udelukkende et møde mellem de to velkendte argumenter: ”Du er dum”, og ”det kan du selv være”.

Carl Holst
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Viborg og miljøet venter utålmodigt

Det er godt, at Energi Viborg Kraftvarme nu endelig planlægger at producere 23 procent af varmen til fjernvarmeforbrugerne i Viborg med billige og miljøvenlige varmepumper. Det fortjener fjernvarmekunderne, og det fortjener miljøet. Vi har nu siden 2015, hvor Apple meldte sin ankomst til Foulum med sit store datacenter, ventet tålmodigt på det, som blev lovet fra Apples side, og som forekommer indlysende rigtigt, nemlig at overskudsvarmen fra datacentret skal give ren og billig varme i Viborg. Når man læser rapporten om det nye varmepumpe-anlæg, er det tydeligt, at Energi Viborg Kraftvarme har følt sig forpligtet til at planlægge ad to spor. Der står, at det 55 megawatt store anlæg, som kan supplere det ovenfor nævnte anlæg, er en nødløsning, hvis det skulle glippe med Apple-varmen. Energi Viborg Kraftvarme har ikke andet valg, for der er dels et pris-pres fra forbrugerne, dels et pres for at fjerne CO2-belastningen, som det gamle gasfyrede kraftvarmeanlæg giver. Men vi vil nok alle helst gøre Apple i Viborg til den gode historie for lokalsamfundet, som der var lagt op til i 2015. Datacentret blev offentliggjort som et eventyr med 10.000 arbejdspladser og miljørigtig varme. Jeg har en indestængt opfordring til Apple: Gør det nu til et eventyr med forbrugere og miljø som vindere! Uanset hvad der sker med Apple-varme og varmepumper, så er Viborg bagud med sin varmeplanlægning. Det er i høj grad selvforskyldt og en følge af det mislykkede geotermiprojekt i Kvols, som dels har skabt dybe grøfter mellem de lokale aktører, dels suget millioner af kroner, dels energi ud af de mennesker, som skulle have fokus på fremtiden. Nu bliver der samarbejdet om fremtidens organisering, hvor al varmeforsyning i Viborg bliver samlet i ét selskab. Det bliver forbrugerejet og forbrugerstyret i modsætning til i dag, hvor producenten er kommunale Energi Viborg, og distributørerne er dels boligforeninger, dels fjernvarmeselskaber. Det nye varmepumpeanlæg er et vigtigt, men i den store sammenhæng et forholdsvis lille bidrag til fremtidens løsninger.