Annonce
Debat

Debat: Grisen har det godt, når den slagtes i Danmark

Annonce

Dyrevelfærd: Rigtig mange smågrise fragtes til slagtning i udlandet. Det er en god forretning for mange svineproducenter, fordi vi i Danmark er gode til at producere grise, som er sunde og af høj kvalitet. Derfor er de eftertragtet i udlandet. Omvendt betyder det, at når vi sender flere levende smågrise til udlandet, koster det arbejdspladser på de danske slagterier. For nyligt måtte Danish Crown fyrre 175 medarbejdere, simpelthen fordi de ikke fik grise nok.

Det kan gå ud over gode danske arbejdspladser, som er afhængige af, at svineslagtning stadig foregår på dansk jord. Samtidig er det til gavn for dyrevelfærden, at grise slagtes i Danmark frem for at blive sendt ud på lange transporter. Det stiller os i et svært dilemma. Der er mange hensyn, vi skal tage.

Men som socialdemokrat er jeg grundlæggende drevet af, at vi indretter os i samfundet på en måde, hvor vi tager hensyn til alle, og hvor kompasset er stillet efter mest mulig retfærdighed. Jeg blev ikke aktiv i politik, fordi det er nemt. Tværtimod. Jeg valgte i sin tid at stille op, fordi jeg gerne vil gøre en forskel og forandre til det bedre. Det gælder også de udfordringerne vi har med eksporten af smågrise.

Derfor er jeg også rigtig glad for, at vores socialdemokratiske fødevareminister Mogens Jensen vil sætte sig i spidsen for et samarbejde med de involverede parter, så vi finder den rette balance. Selvom det er svært.

Den rette balance ligger for mig og Socialdemokratiet et sted, hvor vi både tager hensyn til landbrugserhvervets vilkår, gode danske arbejdspladser og grisens ve og vel. Socialdemokratiets ambition er at flere danske grise skal slagtes i Danmark, og at eksporten af levende smågrise skal være mindre end den er i dag.

Det løser vi bedst i samarbejde med både landmænd og slagteriarbejdere. Det er sådan en socialdemokratisk regering arbejder. Vi arbejder for bedre og mere retfærdige løsninger på de svære udfordringer. Og hvor vi lytter til dem, der har noget på spil.

Anders Kronborg
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Den pil peger kun et sted hen: Mod forældrene

Børn er i fokus, og det er med god grund. Et rigt samfund som det danske kan ikke leve med, at børn mistrives. Heldigvis er det sådan, at når noget går for skævt med vores velfærd, så fungerer det danske demokrati, og det skæve bliver rettet op. Og jeg er stolt af, at Viborg Kommune ved at bidrage til en tv-dokumentar fik sat gang i debatten. I Viborg Kommune er der allerede fundet millioner af kroner til flere pædagoger i daginstitutionerne. Allerede til næste år vil det kunne mærkes - forudsat da, at pengene faktisk går til lønkroner og ikke til projekter. Som borger er det en fornøjelse at opleve en investering i børn. Desværre formår vi i vores planlægning ikke at balancere udviklingen fornuftigt, men er tilbøjelig til at gå i bølgetoppe og bølgedale. Det har ikke været svært som iagttager at forudse, at grønthøsterbesparelser på de bløde områder på et tidspunkt ville ende med en form for oprør i befolkningen. Men det er jo altid de andres skyld. Nu vil jeg gerne rette skytset den modsatte vej: Mod forældrene. Og det skyldes et opråb fra Novo Nordisk-direktør, Lars Fruergaard Jørgensen, der gør opmærksom på, at verdens børn bliver federe og federe, og at de fede børn bliver en belastning frem for en gevinst. I Danmark er hvert fjerde barn overvægtig - og andelen af overvægtige børn stiger kraftigt. Hvis pilen med hensyn til bemandingen i børnehaverne peger mod "kommunen", så peger den her mod forældrene, for det er forældre - og kun dem - som har ansvaret for, hvad deres børn propper i munden, og om de lever et sundt liv i bevægelse. Som glad skatteyder, der afleverer præcis halvdelen af lønnen til fællesskabet, vil jeg forvente, at forældre tager et ansvar for, at deres uskyldige børn ikke på grund af fedme bliver en belastning for samfundet. Man kan ikke den ene dag kræve flere pædagoger og den næste være den direkte årsag til, at pengene går til bekæmpelse af sygdom, som kunne være undgået. Må jeg slutte med et citat af Lars Fruergaard Jørgensen (som lever af at behandle konsekvenser af overvægt): »Det er en tikkende bombe under vores samfund. Vi har behov for, at de her børn og unge får et godt liv og bliver aktive og bidrager til samfundet. Problemet er, at det er en meget stor udgift at behandle overvægt. Den værditilvækst, de overvægtige kunne skabe i samfundet, bliver erstattet af, at de bliver dyrere borgere for samfundet."